Geschiedenis

De geschiedenis van ons bedrijf is altijd gekenmerkt door innovatie. Al vanaf het moment dat de arts Edward R. Squibb in Brooklyn (New York) in 1858 een farmaceutische bedrijf oprichtte, en in 1887 toen twee vrienden, William McLaren Bristol en John Ripley Myers, een zieltogende geneesmiddelenproducent in Clinton overnamen. Samen legden zij de basis voor ons bedrijf van nu: een wereldwijde voorloper op het gebied van biofarmaceutica die de innovatie onverminderd voortzet.

De jonge Amerikaanse marine-arts Edward Robinson Squibb (1819-1900) vond de kwaliteit van de geneesmiddelen aan boord van schepen tijdens de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog zo slecht dat hij deze overboord gooide. In 1858 richtte hij zijn eigen farmaceutische laboratorium op in Brooklyn (New York). E.R. Squibb legde zich toe op de productie van geneesmiddelen van consistente zuiverheid.
1858
Squibb
Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog werd Squibb leverancier van geneesmiddelen aan het leger van de noordelijke staten. Hij vond de ‘Squibb pannier’ uit: een compact houten medicijnkistje voor gebruik op het slagveld, met daarin zo’n 50 geneesmiddelen om slachtoffers te behandelen. Het kistje kostte ongeveer $100 en bevatte ether en chloroform voor anesthesie bij amputaties, kinine en whisky ter behandeling van malariasymptomen en kruidenmengsels tegen dysenterie en andere ziekten die in de vervuilde soldatenkampen veel voorkwamen.
1860
Squibb
William McLaren Bristol (links) en zijn vriend John Ripley Myers investeerden $5.000 in de Clinton Pharmaceutical Company, een op dat moment slecht presterende producent van geneesmiddelen in Clinton (New York). Het bedrijf werd officieel overgenomen op 13 december 1887, met Bristol als voorzitter en Myers als vicevoorzitter.
1887
Bristol
Squibb ging in 1895 met pensioen en droeg het leeuwendeel van de verantwoordelijkheid voor het bedrijf over aan zijn zoons, Charles en Edward. Dit bedrijf werd bekend als E.R. Squibb & Sons.
1895
Squibb and Sons
Het eerste landelijk erkende product in de VS van Bristol-Myers werd door de chemicus J. Leroy Webber beschreven als “een kuuroord voor de armen” en was een laxerend mineraalzout dat in water opgelost dezelfde smaak en effecten had als het natuurlijke mineraalwater in Bohemen. Het kreeg de naam Sal Hepatica. De verkoop kwam langzaam op gang, maar in 1903 was het een groot verkoopsucces.
1898
Webber
Bristol en Myers veranderden de naam van Clinton in Bristol, Myers Company (na de dood van Myers in 1899, toen het bedrijf een vennootschap werd, zou een streepje de komma vervangen). In 1900 boekte Bristol-Myers voor het eerst een positief bedrijfsresultaat, en dat is sindsdien zo gebleven.
BMS name change
Een tweede megasucces uit dit tijdperk was Ipana-tandpasta, de eerste tandpasta met een desinfecterend ingrediënt, om de infectie van bloedend tandvlees tegen te gaan. Door de vraag naar Sal Hepatica en Ipana veranderde Bristol-Myers van een regionaal in een internationaal bedrijf.
Ipana
In 1905 verkochten de zoons van Squibb het bedrijf aan Lowell M. Palmer en Theodore Weicker, waarna het een vennootschap werd. Datzelfde jaar werd er grond gekocht in New Brunswick (New Jersey), om daar een etherfabriek te bouwen. In die periode werd ook het prototype van het Squibb-logo ontworpen. Het logo symboliseerde de uniformiteit, zuiverheid, werkzaamheid en betrouwbaarheid van de producten, die te danken waren aan onderzoek.
1905
Lowell Palmer
Squibb komt met de slagzin: "De eer en integriteit van de maker van een product zijn een ingrediënt waarvan de waarde niet in geld is uit te drukken." Het werd de meest effectieve reclametekst die Squibb ooit gebruikte. Links staat een advertentie uit de jaren twintig voor tandcrème en levertraan.
1921
BMS Priceless
De bruto-omzet van Bristol-Myers steeg tot boven de $1 miljoen en de producten van het bedrijf werden verkocht in 26 landen. De aandelen van de erfgenamen van John Myers werden verkocht. Dat zou er uiteindelijk toe leiden dat Bristol-Myers in 1929 als bedrijf genoteerd zou worden aan de beurs van New York.
1924
Wall Street
De depressie na de oorlog was voor Bristol-Myers reden om te stoppen met farmaceutische activiteiten en zich geheel te richten op zijn specialiteiten: de twee succesnummers Sal Hepatica en Ipana, plus een stuk of tien toiletartikelen, ontsmettingsmiddelen en hoestdrank. Het hoofdkantoor werd gevestigd in Manhattan en Bristol-Myers begon zich volledig te richten op consumenten. Er werd reclame gemaakt voor producten zoals Vitalis haartonic voor heren en de deodorant Mum.
1938
Public
In New Brunswick (New Jersey) werd het Squibb Institute for Medical Research opgericht. Dit instituut heeft grote vooruitgang voor de farmaceutische wereld betekend, met name op het gebied van antibiotica.
BMS IMR
Squibb kocht gistculturen van Penicillium notatum in het Verenigd Koninkrijk en ontwikkelde gistingsprocessen in diepe tanks voor de productie van penicilline. In 1943 produceerde Squibb penicilline in tanks van 57.000 liter in zijn faciliteiten in New Brunswick (New Jersey), de grootste penicillinefabriek ter wereld.
1940
Penicillin
Bristol-Myers nam in Syracuse (New York) de fabrikant van acidophilusmelk Cheplin Laboratories over en begon met de bouw van een nieuwe penicillinefabriek. Cheplin werd tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke leverancier van penicilline aan de geallieerden. Na de oorlog was duidelijk dat penicilline en andere antibiotica een gouden kans waren voor Bristol-Myers. Cheplin werd in 1945 omgedoopt tot Bristol Laboratories en Frederic N. Schwartz kreeg er de leiding.
1943
Cheplin
Tussen 1945 en de jaren zestig waren Bristol-Myers en Squibb grote spelers in de hoogtijdagen van de antibiotica. Ze breidden hun faciliteiten uit en produceerden onder meer streptomycine en tetracycline.
Cheplin 1943
Squibb International werd opgericht, waarna het bedrijf zijn activiteiten uitbreidde naar Zuid-Amerika en Europa en fabrieken bouwde in Mexico, Italië en Argentinië.
1946
Squibb International
Squibb ontving de Lasker Award, een van de meest prestigieuze wetenschapsprijzen ter wereld, voor de ontdekking van antituberculose eigenschappen van Nydrazid (isoniazids), een antibioticum dat wordt gebruikt bij de behandeling van tuberculose.
1955
Lasker Award
Frederic N. Schwartz (links) werd president en CEO van Bristol-Myers toen Henry Bristol, die de 70 naderde, een aantal verantwoordelijkheden afdroeg en bestuursvoorzitter werd. Schwartz was de eerste hoge leidinggevende die niet uit de familie Bristol kwam.
1957
Frederic Schwartz
Schwartz en de toenmalige penningmeester Gavin K. MacBain (die Schwartz later zou opvolgen als CEO) besloten dat Bristol-Myers goed geleide kleinere bedrijven moest gaan overnemen. Bristol-Myers nam Clairol over, een bedrijf dat was opgericht door het echtpaar Lawrence Gelb en Joan Clair. Clairol had haarverf van een lastig te gebruiken, gespecialiseerd middel veranderd in een zeer succesvol consumentenproduct. De oudste zoon van de oprichters van Clairol, Richard L. Gelb, volgde MacBain in 1972 op als CEO.
1959
Clairol
E.R. Squibb & Sons brachten in 1961 ’s werelds eerste elektrische tandenborstel op de markt. In 1990 waren er meer dan 150 andere merken elektrische tandenborstel, waarvan de meeste in feite een imitatie zijn van het originele Squibb-model, dat werd uitgevonden door professor Philippe G. Woog.
1961
Philippe Woog
De laboratoria van Bristol Benelux werden opgericht in Nederland, België en Luxemburg.
1962

Bristol-Myers nam Mead Johnson & Company over, een toonaangevend bedrijf op het gebied van wetenschappelijk ontwikkelde baby- en kindervoeding. Mead Johnson introduceerde in 1910 zijn eerste flesvoeding en ging zich in de decennia daarop ook bezighouden met vitamines, farmaceutische producten en prenatale voeding. Het merk Enfamil® werd wereldwijd toonaangevend op het gebied van pediatrische voeding.

1967
Bristol-Myers adquire Mead-Johnson
Tijdens kankeronderzoek ontdekte en ontwikkelde Squibb hydroxyurea tegen leukemie en gevorderde eierstokkanker.
Hydroxyurea
Bristol-Myers was ook een tijdje actief in de showbusiness. In 1970 richtte het bedrijf Palomar Pictures op. Dit bedrijf produceerde "The Taking of Pelham One, Two, Three," met Walter Matthau en Robert Shaw, en "The Stepford Wives," met Katharine Ross en Paula Prentiss. Palomar werd in 1974 opgeheven.
1970
Stepford Wives
Squibb opende een internationaal hoofdkantoor in Princeton (New Jersey). Tegelijk werden de faciliteiten van het Squibb Institute in Princeton (New Jersey) uitgebreid. Dankzij die uitbreiding was Squibb in staat tot baanbrekende ontdekkingen en vooruitgang op het gebied van medisch onderzoek.
1971
LVL
Richard L. Gelb volgde MacBain op als CEO. In 1976 werd Gelb verkozen tot bestuursvoorzitter. In de jaren zeventig, toen oncologie nog maar een kleinschalig vakgebied was, was Bristol-Myers het eerste bedrijf dat onderzoek deed en behandelingen aanbood met daadwerkelijke gevolgen voor de behandeling van kanker met geneesmiddelen.
1972
Richard Gelb
In de jaren zeventig introduceerde Bristol-Myers een aantal vroege geneesmiddelen. Als eerste was dat in 1973 Blenoxane® (bleomycinesulfaat) voor plaveiselcelkankers, hoofd- en nekkanker en non-Hodgkin-lymfomen. Dat werd in 1974 gevolgd door Mutamycin® (mitomycine) voor botkanker en maag- en alvleeskliertumoren; in 1976 door Ceenu® (lomustine), een product voor chemotherapie voor hersenkanker en Hodgkin-lymfomen; in 1977 door Bicnu (carmustine), voor de behandeling van hersen- en lymfatische kanker; en in 1978 door de antikankermiddelen Platinol en Lysodren (mitotaan).
1973
Ceenu
De Squibb-onderzoekers Miguel A. Ondetti (links) en David W. Cushman ontwikkelden Capoten® (captopril); de eerste in een nieuwe klasse middelen tegen hoge bloeddruk genaamd ACE-remmers. Capoten® was een belangrijke medische ontdekking voor de behandeling van patiënten met hoge bloeddruk. Capoten® is sinds 1984 geautoriseerd voor de Nederlandse markt.
1975
Miguel A. Ondetti
In de jaren zeventig bracht Squibb een tandheelkundig verband op de markt dat ook op warme, vochtige oppervlakken goed bleef zitten. Tot dan toe moesten patiënten met een stoma irriterende stoffen zoals rubbercement of plakband gebruiken om hun stoma aan hun lichaam te hechten. In 1978 richtte Squibb de aparte divisie ConvaTec op, voor de ontwikkeling van zelfklevende huidbarrières en producten die voor mensen met een stoma nieuwe vrijheden betekenden. ConvaTec, waarvan het hoofdkantoor werd gevestigd in Skillman (New Jersey), ontwikkelde zich tot een internationaal bedrijf met 3.000 werknemers in 100 landen.
1978
ConvaTec
Op 25 april 1984 verkreeg Bristol-Myers in Nederland marktautorisatie voor VePesid® (etoposide), een medicijn bij kanker.
1983
Vepesid
Bristol-Myers opende een geavanceerd onderzoekscomplex in Wallingford, in de Amerikaanse staat Connecticut, om plaats te bieden aan meer dan 800 wetenschappers en ondersteunend personeel. In 1995 werd deze faciliteit omgedoopt in het Richard L. Gelb Center for Pharmaceutical Research and Development, naar de voormalige voorzitter en CEO van Bristol-Myers.
1986
Wallingford
Bristol-Myers fuseerde met Squibb, waardoor een internationale voorloper op het gebied van gezondheidszorg ontstond. Uit de fusie ontstond het bedrijf Bristol-Myers Squibb, destijds het op een na grootste farmaceutische bedrijf ter wereld.
1989
Bristol-Myers merges with Squibb
Paraplatin® (carboplatine) werd goedgekeurd voor de behandeling van terugkerende eierstokkanker.
Paraplatin
De Amerikaanse Food and Drug Administration keurde Videx® (didanosine) goed. Dit middel voor de behandeling van hiv is sinds 30 mei 2002 beschikbaar voor de Nederlandse markt.
1991
Videx
In 1991 werden onder andere goedgekeurd twee cardiovasculaire geneesmiddelen, Pravachol® (pravastatinenatrium) en Monopril® (fosinoprilnatrium).
Monopril
Bristol-Myers Squibb ontwikkelde een nieuwe verbinding, Taxol® (paclitaxel). Het bedrijf investeerde honderden miljoenen dollars in het beschikbaar stellen van dit middel voor klinische onderzoeken, het voorbereiden van alle gegevens voor de beoordeling ervan en de ontwikkeling van alternatieve bronnen voor de grondstof voor het middel (werd gewonnen uit de bast van de bedreigde boomsoort Taxus brevifolia).
Taxol
Het antibioticum Cefzil® (cefprozil) werd goedgekeurd in 1992.
1992
Cefzil
Charles A. Heimbold, Jr. werd CEO. Het jaar daarop werd hij verkozen tot voorzitter. Het bedrijf voltooide de overname van Union Pharmacologique Scientifique Appliquee (UPSA), een toonaangevende fabrikant van farmaceutische middelen en consumentengeneesmiddelen uit Frankrijk. Het middel Glucophage® (metforminehydrochloride) werd overgenomen van Lipha Pharmaceuticals, Inc. en de FDA verleende goedkeuring aan Zerit® (stavudine). Zerit® is nog steeds verkrijgbaar, sinds 8 mei 1996 heeft Bristol-Myers Squibb in Nederland marktautorisatie voor dit antivirale middel.
1994
Charles A. Heimbold, Jr.
Het bedrijf had nu meer dan 60 productlijnen die goed waren voor meer dan $50 miljoen aan jaaromzet wereldwijd. Pravachol® (pravastatinenatrium) werd door de FDA goedgekeurd voor uitgebreid gebruik.
1995
Pravachol
Het bedrijf opende een onderzoekscampus van 1,8 vierkante kilometer in Hopewell (New Jersey). Twee belangrijke nieuwe geneesmiddelen, ontwikkeld in samenwerking met Sanofi-Sythelabo, werden goedgekeurd: Aprovel® (irbesartan) (Europese marktautorisatie 27 augustus 1997) en Plavix® (clopidogrelbisulfaat) (op 15 juli 1998 ontving Plavix® de Europese vergunning).
Plavix® zou uitgroeien tot het voornaamste product van het bedrijf.
1997
Aprovel
De FDA verleende marktautorisatie voor Excedrin® Migraine voor de behandeling van migrainehoofdpijn en verwante symptomen. Excedrin® was het eerste geneesmiddel voor migrainehoofdpijn dat zonder recept verkrijgbaar is voor consumenten. Later is dit product samen met andere receptvrije medicatie verkocht.
1998
Excedrin
De Amerikaanse President Bill Clinton kende de National Medal of Technology - de hoogste onderscheiding van Amerika voor technologische innovatie - toe aan Bristol-Myers Squibb "voor het verlengen en verbeteren van mensenlevens door middel van innovatief farmaceutisch onderzoek en ontwikkeling, en voor het opnieuw vormgeven van wetenschappelijk klinisch onderzoek door middel van baanbrekende en buitengewoon complexe klinische onderzoeken die binnen de branche als model worden erkend."
Bill Clinton
Bristol-Myers Squibb kondigde SECURE THE FUTURE® aan, een toezegging van $100 miljoen voor hiv/aids-onderzoek en outreach-programma’s in zeven Afrikaanse landen: Botswana, Namibië, Lesotho, Swaziland, Oeganda, Burkina Faso en Tanzania.
1999
Secure The Future
Samen met vier andere farmaceutische bedrijven en internationale agentschappen heeft Bristol-Myers Squibb zich aangesloten bij het VN-initiatief UNAIDS, gericht op het toegankelijk maken van geneesmiddelen. Dit programma heeft als bedoeling om antiretrovirale geneesmiddelen en behandelingen beter beschikbaar te maken in Afrikaanse landen door de prijzen te verlagen. Het bedrijf bood aan om de prijs van hiv/aids-geneesmiddelen in die landen met 90 procent te verlagen.
2000
UNAIDS
Bristol-Myers Squibb heeft $15 miljoen toegezegd voor de uitbreiding van SECURE THE FUTURE® naar drie West-Afrikaanse landen: Ivoorkust, Mali en Senegal.
Secure the Future
Bristol-Myers Squibb maakte een nieuwe strategie bekend waarbij er meer nadruk op geneesmiddelen kwam te liggen en een ambitieus programma voor externe ontwikkeling werd opgesteld. In het kader van deze strategie heeft het bedrijf Clairol afgestoten.
Clairol
Het bedrijf lanceerde Glucovance® (glyburide en metforminehydrochloride), een combinatie van metformine en glyburide in één pil.
Glucovance
Bristol-Myers Squibb werd door het blad FORTUNE uitgeroepen tot "America’s Most Admired Pharmaceutical Company".
2001
Fortune
In maart 2001 werd het Bristol-Myers Squibb-kinderziekenhuis geopend in het Robert Wood Johnson University Hospital in New Brunswick (New Jersey). Dit was het eerste vrijstaande kinderziekenhuis in die staat. Het verleende zorg ongeacht of gezinnen in staat waren om te betalen en bood meer dan 45 pediatrische specialisaties.
Robert Wood Johnson
Peter R. Dolan, 13 jaar werkzaam bij het bedrijf, volgde Charles A. Heimbold Jr. op als CEO. Daarnaast werd Dolan verkozen tot bestuursvoorzitter. In juli 2005 splitste de raad van bestuur de functies van CEO en voorzitter, waarna James D. Robinson III werd verkozen tot bestuursvoorzitter. Dolan bleef tot september 2006 CEO.
Peter R. Dolan
Het bedrijf kondigde de overname aan van DuPont Pharmaceuticals Company voor $7,8 miljard, met als doel de activiteiten op het gebied van geneesmiddelen van Bristol-Myers Squibb te versterken. Met de acquisitie van DuPont voegde Bristol-Myers Squibb Sustiva® (efavirenz) en Coumadin® (natriumwarfarine) toe aan haar portefeuille. Daarnaast nam het bedrijf Bristol-Myers Squibb Medical Imaging over. Sustiva® was op dat moment al ruim twee jaar verkrijgbaar in Europa (28 mei 1999) en is een medicijn in de behandeling van HIV.
Bristol-Myers Squibb adquire DuPont
De Amerikaanse FDA verleende in november goedkeuring aan Abilify® (aripiprazol). Dit werd in de VS verkocht door zowel Bristol-Myers Squibb als Otsuka America Pharmaceutical. Dit antipsychoticum is sinds juni 2004 geautoriseerd voor de Europese markten en is in 2013 verkocht.
2002
Abilify
Op 2 maart 2004 werd Reyataz® (efavirenz) goedgekeurd in combinatie met andere middelen voor de behandeling van mensen van 6 jaar of ouder die een hiv-infectie hebben. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de Samenvatting van de Productkenmerken.
2004
Reyataz
De Amerikaanse FDA verleende goedkeuring aan Erbitux® (cetuximab), ontwikkeld en op de markt gebracht in samenwerking met ImClone Systems Incorporated.

Erbitux
Op 26 juni 2006 werd Baraclude® (entecavir) goedgekeurd door de EMA voor de behandeling van chronische hepatitis B virusinfectie bij een bepaalde groep volwassen patiënten. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de Samenvatting van de Productkenmerken.
2006
Baraclude
Op 20 november werd Sprycel® (dasatinib) goedgekeurd voor de behandeling van volwassen patiënten met nieuw gediagnosticeerde Philadelphiachromosoom-positieve (Ph+) Chronische Myeloïde Leukemie (CML) of CML in de chronische, acceleratie- of blastaire fase wanneer patiënten resistent/intolerant zijn geworden voor eerder toegediende geneesmiddelen of Philadelphiachromosoom-positieve (Ph+) van lymfoblastaire leukemie lymfoïde blasten CML wanneer de patiënt resistent of intolerant is geworden voor eerder toegediende geneesmiddelen. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de Samenvatting van de Productkenmerken.
Sprycel
Peter Dolan trad af als CEO. James M. Cornelius werd CEO ad interim. Cornelius was sinds januari 2005 lid van het bestuur. On 20 april 2007 verkoos de raad van bestuur Cornelius tot CEO.
2007
Cornelius
Op 21 mei 2007 is Orencia® abatacept door de European Medicines Agency (EMA) goedgekeurd voor de behandeling van matige tot ernstige reumatoïde atritis bij volwassenen die niet voldoende reageerden op een eerdere therapie. Sinds 2012 is het middel in combinatie met methotrexaat ook geïndiceerd voor gebruik bij jonge patiënten (ouder dan 6 jaar) bij de behandeling van polyvarticulaire juveniele idiopathische artritis (JIA), wanneer er niet voldoende reactie is op andere therapieën. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de Samenvatting van de Productkenmerken.

ORENCIA LOGO
Op 13 december ontving Atripla® (efavirenz) autorisatie. Atripla® is een geneesmiddel dat bestaat uit drie bestanddelen en wordt gebruikt bij de behandeling van hiv-infecties.
Artipla
Bristol-Myers Squibb kondigde een nieuwe strategie aan om zichzelf te transformeren van middelgroot farmaceutisch bedrijf in een biofarmabedrijf van de nieuwe generatie, met speciale nadruk op het ontdekken en ontwikkelen van geneesmiddelen tegen ernstige ziekten. Om deze transformatie te bespoedigen heeft het bedrijf de String of Pearls-benadering gekozen om zijn interne capaciteiten aan te vullen en te verbeteren met een aantal innovatieve allianties en partnerships met zowel kleine als grote bedrijven en acquisities.
String of Pearls
Bristol-Myers Squibb nam Adnexus Therapeutics over, de ontwikkelaar van een nieuwe klasse biologische geneesmiddelen genaamd Adnectins™. Deze aankoop droeg bij aan de vooruitgang van Bristol-Myers Squibb’s biologics strategie in verschillende therapeutische gebieden. De aankoop omvatte onder andere een oncologisch biologisch geneesmiddel in fase I, CT-322. Adnexus was de eerste acquisitie in het kader van de String of Pearls-strategie van het bedrijf, die erop is gericht om de ontdekking en ontwikkeling van nieuwe behandelingen te versnellen door middel van innovatieve allianties, partnerships en acquisities.

Adnexus
Ter bevestiging van de wereldwijde toewijding van het bedrijf aan kinderen met hiv/aids, opende Bristol-Myers Squibb een nieuw klinisch centrum in het Bristol-Myers Squibb-kinderziekenhuis in het Robert Wood Johnson University Hospital in New Brunswick (New Jersey). Het Bristol-Myers Squibb centrum voor besmettelijke kinderziekten en immunologie houdt zich bezig met onderzoek naar en de behandeling van immuunsysteemaandoeningen en besmettelijke ziekten bij kinderen. Dit is mogelijk dankzij een schenking van $5 miljoen van de Bristol-Myers Squibb Foundation.

Robert Wood Johnson
Bristol-Myers Squibb verkocht zijn divisie medische beeldvorming aan het bedrijf Avista Capital Partners voor $525 miljoen in het kader van de nieuwe focus op de ontwikkeling van farmaceutica. Daarnaast verkocht Bristol-Myers Squibb de bedrijfseenheid ConvaTec business aan Nordic Capital Fund VII en Avista Capital Partners voor $4,1 miljard. ConvaTec was wereldwijd toonaangevend op het gebied van de ontwikkeling en verkoop van innovatieve producten voor wondtherapie en stoma's.
2008
Convatec
In april 2008 maakte Bristol-Myers Squibb bekend voornemens te zijn ongeveer 10-20 procent van zijn aandelen in Mead Johnson Nutrition te verkopen door middel van een beursgang en voor de nabije toekomst een aandelenbelang van ten minste 80 procent te behouden. Deze aankondiging maakte, evenals de verkoop van de divisie medische beeldvorming en ConvaTec, deel uit van de transformatie om Bristol-Myers Squibb meer te richten op biofarmaceutica.

BMS Headquarters
Bristol-Myers Squibb sloot een exclusieve overeenkomst met KAI Pharmaceuticals, Inc., een particulier biotechnologiebedrijf, voor de wereldwijde ontwikkeling en verkoop van een behandeling voor hart- en vaatziekten.

Kai
Bristol-Myers Squibb heeft voor ongeveer $190 miljoen Kosan Biosciences overgenomen, een Californisch bedrijf dat zich bezighield met kankertherapeutiek. Deze acquisitie heeft de ontwikkelactiviteiten van het bedrijf verrijkt met verbindingen uit twee belangrijke klassen antikankermiddelen.

Kosan
Bristol-Myers Squibb heeft een exclusieve overeenkomst gesloten met PDL Biofarma uit Redwood City (Californië) voor de ontwikkeling en het wereldwijd op de markt brengen van een behandeling voor multipel myeloom.

PDF Biofarma
Bristol-Myers Squibb is een wereldwijde samenwerking aangegaan met Exelixis, een biotechnologiebedrijf in San Francisco (California), voor de ontwikkeling en het op de markt brengen van twee nieuwe behandelingen: een voor medullaire schildklierkanker en een als behandeling voor gevorderde solide tumoren.

Exelixis
Bristol-Myers Squibb is een wereldwijd samenwerkingsverband aangegaan met ZymoGenetics uit Seattle (Washington) voor de ontwikkeling en het op de markt brengen van PEG-Interferon lambda, een nieuwe behandeling voor hepatitis C.
2009
Zymogenetics
Bristol-Myers Squibb is een wereldwijd samenwerkingsverband aangegaan met Nissan Chemical Industries en Teijin Pharma voor de ontwikkeling en het op de markt brengen van een atriaal selectief anti-aritmisch middel voor oraal gebruik.
Teijin
Bristol-Myers Squibb heeft Medarex Inc. overgenomen, een biotechnologiebedrijf dat sinds 2005 partner van Bristol-Myers Squibb was. Deze acquisitie is de grootste String of Pearls-transactie tot nu toe en betekent een significante uitbreiding van de ontwikkelactiviteiten van Bristol-Myers Squibb op het gebied van oncologie en immunologie. Het bedrijf versterkte hiermee zijn positie voor langdurig leiderschap op het gebied van biologische geneesmiddelen en verkreeg hierdoor alle rechten met betrekking tot Yervoy® (ipilimumab).

Medarex
Bristol-Myers Squibb is een wereldwijd samenwerkingsverband aangegaan met Alder Biopharmaceuticals Inc. uit Bothell (Washington) voor de ontwikkeling en het op de markt brengen van een nieuw experimenteel geneesmiddel voor de behandeling van reumatoïde artritis.

Alder
Op 23 december voltooide het bedrijf de strategische afstoting van zijn aandelen in Mead Johnson. Na deze afstoting richt Bristol-Myers Squibb zich volledig op biofarmaceutische activiteiten en is de transformatie van het bedrijf tot een leider op biofarmagebied voltooid.

Mead Johnson
Bristol-Myers Squibb en Allergan, Inc. hebben een internationale overeenkomst aangekondigd met betrekking tot de ontwikkeling en het op de markt brengen van een oraal geneesmiddel voor de behandeling van neuropathische pijn.
2010
Allergan
Op 4 mei 2010 werd Lamberto Andreotti de chief executive officer van Bristol-Myers Squibb. Andreotti had al 12 jaar een hoge leidinggevende functie in het bedrijf, zowel binnen de VS als daarbuiten. Jim Cornelius, de vorige CEO, bleef bestuursvoorzitter.

Lamberto Andreotti
In december verkreeg Bristol-Myers Squibb de wereldwijde rechten van Oncolys BioPharma Inc. voor de productie, ontwikkeling en het op de markt brengen van festinavir.

Oncolys
In mei 2011 verkreeg Eliquis® (apixaban) goedkeuring van de EMA voor een eerste toegang tot de Europese markten als middel in de behandeling ter preventie van diepveneuze trombose bij knie- en heupoperaties bij volwassen patiënten. In 2013 ontving het middel een registratie voor de preventie van beroerte of afsluiting van een (slag)ader voor volwassen patiënten die lijden aan atriumfibrilleren en die een vanwege eerdere ziekte, leeftijd of andere aandoeningen een risicofactor hebben. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de Samenvatting van de Productkenmerken.
2011

ELIQUIS/BYDUREON LOGO


Op 13 juli 2011 verleende de EMA aan Yervoy® (ipilimumab) toegang tot de Europese markten. Het middel is geïndiceerd voor de behandeling van volwassenen die eerder al behandeld zijn voor (uitgezaaid of niet-operabel) melanoom (huidkanker) in een gevorderd stadium. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de Samenvatting van de Productkenmerken.

Yervoy
In juli maakten Bristol-Myers Squibb en Innate Pharma een wereldwijde samenwerking bekend voor de ontwikkeling en het op de markt brengen van een experimenteel immuno-oncologisch biologisch geneesmiddel.

Innate
In september ging Bristol-Myers Squibb over tot de acquisitie van Amira Pharmaceuticals, een farmaceutisch bedrijf dat zich bezighoudt met kleine moleculen en zich richt op het ontdekken en vroegtijdig ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen voor de behandeling van inflammatoire en fibrotische ziekten.

Amira
In september gingen Bristol-Myers Squibb en Ono Pharmaceutical Co., Ltd., een strategische overeenkomst aan ter uitbreiding van de territoriale rechten van Bristol-Myers Squibb met betrekking tot een experimentele kankerimmunotherapie, een anti-PD-1-antilichaam, alsmede het gezamenlijk ontwikkelen en het op de markt brengen van Orencia in Japan.

Ono
In september maakten Bristol-Myers Squibb en Ambrx, Inc., een samenwerking bekend met betrekking tot onderzoek naar, ontwikkeling van en het op de markt brengen van nieuwe programma’s met biologische geneesmiddelen voor diabetes en hartfalen.

Ambrx
In oktober maakten Bristol-Myers Squibb en Gilead Sciences bekend een licentieovereenkomst te hebben gesloten voor de ontwikkeling en het op de markt brengen van een nieuwe combinatiepil met vaste dosis voor mensen met hiv.

Gilead
In november maakten Bristol-Myers Squibb en ASLAN Pharmaceuticals een innovatief partnership bekend voor het licentiëren en ontwikkelen van een experimentele oncologische verbinding.

Aslan
In februari 2012 nam Bristol-Myers Squibb het bedrijf Inhibitex, Inc over.
2012

INHIBITEX LOGO
Op 17 juni kreeg Nulojix® (belatacept) toestemming van de EMA voor toegang tot de Europese markten. Het middel is in combinatie met corticosteroïden en een mycofenolzuur geïndiceerd om afstoting te voorkomen van het orgaan bij volwassenen die een niertransplantatie ondergaan. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de Samenvatting van de Productkenmerken.

Nulojix

In februari 2014 verkocht Bristol-Myers Squibb haar gehele diabetesportfolio aan AstraZeneca. De verkoop omvatte alles van de bestaande samenwerking tussen de bedrijven.
2014

AZlogo